سوهان کشیدن بینی پس از جراحی، یک تکنیک مهم و پرکاربرد در جراحی است که به منظور بهبود و اصلاح ناهنجاریها و برآمدگیهای باقیمانده بعد از عمل اولیه که گاهی برای تعداد کمی از بیمارن پیش میآید به کار میرود. این تکنیک به جراحان امکان میدهد تا با دقت و مهارت بیشتری به نتایج ایدهآل و مورد انتظار بیماران دست یابند. در این مقاله، به بررسی اصول و اهمیت تکنیک سوهان کشیدن بینی بعد از جراحی و کاربردهای آن میپردازیم.
سوهان کشیدن بینی چیست؟
سوهان کشیدن بینی بعد از عمل بینی بینی یکی از روش هایی است که در آن از ابزارهای خاصی مانند سوهان، برای اصلاح و شکل دهی به ساختار استخوانی و غضروفی بینی استفاده میشود. این روش به ویژه برای صاف کردن و هموار کردن برآمدگیها و ناهنجاریهای سطحی استخوان بینی کاربرد دارد.
به طور قطع در این فرآیند، بهترین جراح بینی با دقت و مهارت بسیار بالا از سوهان برای تراشیدن و صاف کردن بخشهای برجسته یا ناهموار استخوان بینی بعد از مشخص شدن نتایج عمل، استفاده میکند. این کار معمولاً به منظور بهبود ظاهر بینی و هماهنگی بیشتر آن با سایر اجزای صورت انجام میشود.
انتخاب این روش باید با مشاوره و بررسی دقیق بهترین جراح بینی شما انجام شود تا اطمینان حاصل گردد که برای بیمار مناسب است و نتایج مطلوبی به همراه خواهد داشت. چراکه این فرایند برای همه افراد مناسب نبوده و عده کمی از بیماران به آن احتیاج پیدا میکنند.
علت سوهان کشیدن بینی بعد از عمل
گاهی پس از جراحی، پس از دوسه ماه بیمار ممکن است پشت بینی وجود قوز خفیفی را احساس کند. اینها معمولا تا یکسال پس از عمل برطرف میشوند. چنانچه برطرف نشد حداقل پس از یک سال میتوان برای اصلاح آن اقدام کرد. البته یک سال حداقل زمانی است که باید صبر کنند. هر چه این زمان بیشتر شود، نتیجه گیری بهتر است.
بطور کل در عمل های ترمیمی هر چه فاصله بین دو عمل بیشتر باشد، مثلا دو سال، سه سال و یا بیشتر، نتیجه ای که از عمل گرفته میشود بهتر است. اما اگر بیمار عجله داشته باشد حداقل بعد از یکسال از عمل، میتواند برای ترمیم اقدام کند.
این عمل میبایست در اتاق عمل و محیط استریل انجام شود. روش عمل جراحی غالبا به روش بسته بوده و پشت بینی سوهان مختصری کشیده میشود تا قوز ایجاد شده برطرف گردد. این موارد به ندرت پیش میآید و بهتر است اگر مقدار آن کم است بیمار با آن کنار بیاید . اما برخی بیماران به این موضوع حساس هستند که در این صورت باید یکسال صبر کنند و بعد برای ترمیم و روتوش اقدام نمایند.
بطور کلی هرگونه ایرادی که بعد از عمل وجود داشته باشد بهتر است حداقل سه سال بین دو جراحی فاصله باشد و بیماران فورا برای ترمیم اقدام نکنند. زیرا با گذر زمان ورم بینی بیشتر و بهتر از بین میرود و ترمیم هم خیلی بهتر انجام خواهد گرفت. علاوه بر این اکثر این ایرادات جزئی نیز به مرور زمان از بین میروند. اما برای افرادی که حساس باشند و عجله داشته باشند حداقل یک سال باید صبر کنند تا بینی قابلیت جراحی پیدا کند.
ابزار مورد استفاده در سوهان کشیدن بینی
در سوهان کشیدن بینی، از ابزارهای تخصصی و دقیقی استفاده میشود که به جراح امکان میدهد تا اصلاحات لازم را با دقت بالا انجام دهد. این ابزارها معمولاً شامل موارد زیر هستند:
1. سوهانهای جراحی
این ابزارها از جنس فولاد ضد زنگ ساخته شدهاند و دارای سطحی دندانهدار هستند که به جراح امکان میدهند تا برآمدگیها و ناهنجاریهای استخوانی یا غضروفی را به آرامی تراشیده و صاف کنند. سوهانهای جراحی در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند تا بتوانند برای نواحی مختلف بینی مورد استفاده قرار گیرند.
2. اسکن کنندههای اولتراسونیک
این ابزارها به جراح کمک میکنند تا با دقت بالا و بدون آسیب زدن به بافتهای اطراف، برآمدگیها و ناهنجاریها را از بین ببرند. اسکنکننده های اولتراسونیک با ارتعاشات سریع کار میکنند و برای برخی از بیماران گزینه مناسبی هستند.
3. ابزارهای برش و تراش غضروف
علاوه بر سوهان، از ابزارهای برش دقیق برای تراشیدن و اصلاح غضروف بینی نیز استفاده میشود.
4. آینههای جراحی
آینههای کوچک و دقیق به جراح کمک میکنند تا دید بهتری نسبت به نواحی داخلی و پیچیدهتر بینی داشته باشد و بتواند اصلاحات را با دقت بیشتری انجام دهد.
5. چکش جراحی
این ابزارها به جراح امکان میدهند تا تکههای بزرگتری از استخوان را برداشته یا تغییر دهند.
بیشتر بخوانید: هزینه عمل بینی
سوهان کشیدن بینی چگونه انجام می شود؟
پیش از انجام جراحی، بیمار باید آزمایشهای لازم را انجام داده و تاریخچه پزشکی خود را با جراح در میان بگذارد. برای راحتی بیمار و انجام دقیقتر جراحی، از بیهوشی عمومی یا موضعی استفاده میشود. جراح بسته به روش انتخاب شده (باز یا بسته)، برشهای لازم را ایجاد میکند. در روش باز، برش کوچکی در کلوملا (تیغه میان دو سوراخ بینی) ایجاد میشود و در روش بسته، برشها در داخل بینی زده میشوند. پس از ایجاد برشها، جراح به ساختار داخلی بینی شامل استخوان و غضروف دسترسی پیدا میکند.
این مرحله به جراح امکان میدهد تا تغییرات لازم را با دقت بیشتری انجام دهد. جراح با استفاده از سوهانهای مخصوص جراحی، برآمدگیها و ناهنجاریهای سطحی استخوان یا غضروف بینی را به آرامی تراشیده و صاف میکند. پس از سوهان کشیدن و تراشیدن بخشهای مورد نظر، جراح شکل نهایی بینی را بررسی کرده و در صورت نیاز تغییرات نهایی را انجام میدهد تا به نتیجه مطلوب برسد. پس از اتمام اصلاحات، برشهای ایجاد شده با استفاده از بخیههای قابل جذب یا غیر قابل جذب بسته میشوند.
آیا سوهان کشیدن بینی درد دارد؟
سوهان کشیدن بینی معمولاً در حین جراحی درد ندارد؛ زیرا این فرآیند تحت بیهوشی انجام میشود. اگرچه این امکان وجود دارد که پس از جراحی، مقداری درد و ناراحتی وجود داشته باشد، اما با مراقبت های مناسب و مصرف داروهای تجویز شده، این علائم قابل مدیریت هستند و به مرور زمان کاهش مییابند.
نتیجهگیری
سوهان کشیدن بینی یک روش موثر و تخصصی برای بهبود ظاهر بینی و اصلاح ناهنجاریهای سطحی استخوان یا غضروف آن است. این روش که به عنوان بخشی از جراحی ترمیمی رینوپلاستی انجام میشود، به برخی از بیماران که قوز خفیفی پشت بینی خود حس میکنند کمک میکند تا به نتایج دلخواه خود دست یابند و ظاهری هماهنگ و جذاب داشته باشند. لازم به ذکر است که نتایج نهایی پس از چند ماه به طور کامل قابل مشاهده خواهد بود.
سوالات متداول سوهان کشیدن بینی
همانند هر جراحی دیگر، سوهان کشیدن بینی نیز نوعی جراحی محسوب شده و ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. این عوارض میتواند شامل عفونت، خونریزی و تورم باشد که با رعایت دقیق دستورالعملهای جراح قابل پیشگیری و مدیریت هستند و جای نگرانی ندارند.
بله، نتایج این جراحی دائمی است. با این حال، تغییرات ناشی از پیری و سایر عوامل محیطی ممکن است در طول زمان بر ظاهر بینی تأثیر بگذارد.
زمان بهبودی کامل سوهان کشیدن بینی بعد از عمل، میتواند بین 1 تا 2 ماه طول بکشد و در این مدت، تورم و کبودیها به تدریج کاهش مییابند.